Személyes fejlődési tippek, hogyan birkózz meg az élet nehézségeivel

Nem kis feladat a lehető legjobbat kihozni magadból. Időbe telhet, akár évekig is eltarthat a fegyelem és a struktúra. Ez a cikk megadja azokat a tippeket, amelyekkel elindulhatsz a saját utadon. Mindenki más és más, de itt biztosan találsz majd valamit, ami neked is beválik.

Rutinban vagy? Nézz körül! Lehet, hogy ugyanazokba az útakadályokba ütközöl, mert továbbra is ugyanazt csinálod. A "komfortzónán" belül maradni biztonságosnak és kényelmesnek tűnhet, de ha nem mozdulsz ki, akkor sok lehetőséget is elszalasztasz. Próbáld ki ezt az egyszerű tippet, hogy kiszélesítsd a biztonságos teredet: próbálj meg olyan emberekkel kapcsolatot teremteni, akiktől szívesen tanulnál.

Légy hű önmagadhoz. Mindenkinek vannak alapvető értékei és meggyőződései, amelyek segítenek meghatározni a világnézetét. Légy rugalmas, de ragaszkodj a meggyőződésedhez is. Határozd meg jellemed legjobb részeit, és mindenképpen fejleszd tovább őket. Ha a személyes erősségeidre játszol, akkor lehet, hogy olyan módon fogsz kitűnni, amiről korábban nem is gondoltad volna, hogy képes vagy rá.

A személyes fejlődési időszakokban az önbizalmadnak jót tesz, ha harmonikus kapcsolatban állsz a lényegi éneddel. Ha összhangban vagy az elméddel, a testeddel és a lelkeddel, könnyebben tudsz majd védekezni az alapvető meggyőződéseiddel és értékeiddel kapcsolatos kihívásokkal szemben. Ez segít megerősíteni a meggyőződéseid hatását és az azokba vetett bizalmadat.

Próbálj meg kevesebb alkoholt fogyasztani az étrendedben. Az alkohol megakadályozhatja, hogy mélyen aludj, és valóban ronthatja a gondolkodásodat. Napközben is fáradtabbá tehet, ha előző este ittál valamit. Próbáld meg elkerülni az alkoholfogyasztást lefekvés előtt, és ha mégis innod kell, akkor napközben tedd, de mérsékelten.

Mik a céljaid? Mit szeretsz csinálni? Sokan mindig is azt mondták, hogy tágítsd és lazítsd ki az elmédet, olvass egy könyvet! Nos, igen is, meg nem is. Vannak, akik nem szeretik az általános olvasást, de szeretnének olvasni vagy tanulmányozni valamit, ami érdekli őket. Ha időt szánsz arra, hogy tanulmányozz valamit, ami érdekel téged, akkor egy lépést teszel a helyes irányba. Ez pozitív hatással van az életedre.

Ne féljetek tanítani! Másokat tanítani, legyen szó akár arról, hogy megtanítasz egy gyereket cipőt kötni, akár arról, hogy egy munkatársadat megtanítod egy új, összetett gépezet kezelésére, erőt ad. Nem kell, hogy mi magunk is szakértők legyünk ahhoz, hogy készek legyünk segítő kezet nyújtani, ha valakinek szüksége van rá.

A testmozgás remek módja annak, hogy összpontosítsunk. Tanulmányok kimutatták, hogy az egészséges test és a pozitív érzelmek között összefüggés van. Az olyan tevékenységek, mint a futás, endorfint szabadíthatnak fel, ami viszont növeli az általános boldogságot. A testmozgás segít a szervezet bélműködésének szabályozásában is, ami szigorúan fizikai hasznot is jelent.

A nagy csoportokkal való szocializálódás hangfalat biztosít az ötletekhez, és segít a realitás talajára állítani az embereket. Egy-két személyes vélemény okozhat némi szorongást, de egy nagy létszámú fórumon többféle nézőpontot is meghallgathatunk. Ilyenkor több lehetőséget tudsz objektíven mérlegelni, mintha csak a saját hangodat vagy barátod, vagy kritikusod hangját hallanád.

Légy tudatában annak, hogy mi hozza ki belőled a legrosszabbat, és változtass rajta. Talán csak akkor dohányzol, amikor szünetet tartasz a munkahelyeden. Talán a szomszédod mindig arra ösztönöz, hogy reggelente első dolgodat halogasd azzal, hogy a kerítésen keresztül pletykákat osztasz meg. A szüneteket vagy a szomszédot persze nem tudod kiküszöbölni, de megváltoztathatod, hogyan reagálsz mindegyikre.

Ahogyan a cikk elején említettük, minden ember más és más. Az itt bemutatott ötletek, amelyek neked működnek, nem feltétlenül működnek másnak. Használd ezeket a tippeket kiindulópontként, vagy akár feltöltődésként a személyes fejlődésed céljának eléréséhez.